Budapest kladdkaka
Kategori: Allmänt

Budapestmaräng:
70 g hackad sötmandel / mandelspån
3 äggvitor
2 dl socke
0,5 dl majsstärkelse
Kladdkakan
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
100 g mörk choklad
0,5 dl mandelspån
3 dl vispgrädde
hallon
Mixa sötmandel / mandelspån till ett fint smul och blanda med maizena och 1 dl socker. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan socker kristaller. Rör försiktigt ner mandelblandningen. Ställ åt sidan och gör kladdkakan.
Smält matfettet. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt övriga ingredienser. Rör ihop till en smet och häll i en smord och bröad springform.
Smält den mörka chokladen.
Toppa kladdkakan med marängen. Klicka ut chokladen på marängen och dra några varv med en kniv så att det blir ett fint mönster. Garnera med mandelspån och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader
Låt kladdkakan svalna helt och hållet innan du toppar den med grädde, hallon, krossad choklad och mandelspån.

/ Urban