kladdkakemannen.blogg.se

EN BLOGG OM KLADDKAKOR

Budapest kladdkaka

Kategori: Allmänt

 

 
Budapestmaräng:
 
70 g hackad sötmandel / mandelspån 
3 äggvitor 
2 dl socke
0,5 dl majsstärkelse
 
Kladdkakan
 
225 g smör
3,5 dl strösocker
2,25 dl brunt farinsocker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
3,5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
 
100 g mörk choklad
0,5 dl mandelspån
3 dl vispgrädde
hallon
 
Mixa sötmandel / mandelspån till ett fint smul och blanda med maizena och 1 dl socker. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum. Tillsätt sedan sockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan socker kristaller. Rör försiktigt ner mandelblandningen. Ställ åt sidan och gör kladdkakan.
 
Smält matfettet. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt övriga ingredienser. Rör ihop till en smet och häll i en smord och bröad springform. 
 
Smält den mörka chokladen.
 
Toppa kladdkakan med marängen. Klicka ut chokladen på marängen och dra några varv med en kniv så att det blir ett fint mönster. Garnera med mandelspån och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter på 175 grader 
 
Låt kladdkakan svalna helt och hållet innan du toppar den med grädde, hallon, krossad choklad och mandelspån.
 
 
/ Urban 
Kommentera inlägget här: