Kladdkakebullar
Kategori: Allmänt

40-50 st kladdkakebullar
150 g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
0.5 dl socker
1 tsk salt
1 msk stötta kardemummakärnor
14-16 dl vetemjöl
Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Smula jästen i en bunke och tillsätt degspadet och rör ut jästen. Tillsätt sedan socker, salt, mortlad kardemumma. Arbeta in mjölet i omgångar till en jämn och smidig deg. Knåda ihop den några minuter med maskin. Täck över och låt jäsa i 30 minuter.
100 g smör/margarin
1 dl socker
1 msk kanel
Blanda samman rumsvarmt smör/margarin, socker och kanel.
100 g smör/margarin
3 dl socker
2 ägg
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1.5 dl mjöl
Smält matfettet. Vispa ihop ägg och socker och tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en kladdkakesmet.
Ta upp bulldegen och arbeta ihop den litegrann. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till avlånga plattor. Bred ut kanelfyllningen och sedan ett lager av kladdkakesmeten. Rulla ihop degen och skär den i bitar. Lägg varje bit i bullformar, täck över och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Pensla bullarna med 1 ägg och strö över pärlsocker. Grädda kladdkakebullarna på 250 grader i 8-10 minuter.
/ Urban