Morotskladdkaka
Kategori: Allmänt

2 medelstora morötter
200 g smör/margarin
2,5 dl strösocker
3 dl mjöl
1 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
2 krm malen ingefära
4 ägg
0,5 dl farinsocker
Skala och riv morötterna fint och smält matfettet. Blanda ihop rivna morötter, matfett, socker, mjöl, kanel, kardemumma, ingefära, ägg och farinsocker.
Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda på 175 grader i ca 25 minuter. Låt kakan svalna i kylen några timmar.
Frosting:
300 g färskost
100 g mjukt rumsvarmt smör
1.5 dl florsocker
Vispa ihop smör och färskost till en krämig smet med elvisp. Tillsätt sedan florsocker och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting och bre ut den på morotskladdkaka.
Karamelliserade morötter:
Lite matfett
Morot
2-3 msk rörsocker
1 dl vatten
Dela en morot i små längder. Lägg rörsocker och morötterna i en het kastrull. Låt dem karamelliseras en stund och häll sedan på 1 dl vatten och koka morötterna tills all vätska har kokat bort. Låt de karamelliserade morötterna svalna och lägg dem sedan på frostingen
/ Urban