Glutenfri Morotskladdkaka
Kategori: Kladdkaka med topping
150 g smör/margarin
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl kokosmjöl
4 msk kakao
1-2 krm salt
1 morot
finrivet skal av 1 apelsin
1/2 - 1 msk pressad apelsinsaft
Smält matfettet, Rör ihop ägg och socker, tillsätt vaniljsocker, mjöl, kakao, salt och matfett. Skala och riv moroten och blanda ner i smeten. Tillsätt rivet apelsinskal och apelsinsaft , rör om. Häll smeten i en smord och bröad springform. Grädda i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader och låt sedan svalna.
100 g färskost naturell
50 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1/4 morot
Vispa ihop färskost, smör och florsocker med elvist till en luftig frosting. Skala och riv 1/4 morot fint och vänd ner i frostingen. Bred ut frostingen över kladdkakan
1/2 morot
flytande honung
Skala och skär tunna slantar av moroten med en osthyvel. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över flytande honung. Grädda morötterna i ugnen på 100 grader i ca 1 timme och låt dem sedan svalna. Dekorera sedan kladdkakan med morotsbitarna.
/ Urban
(Detta är en glutenfri variant på Amanda Perssons Morotskladdkaka som blev två i Kladdkakeracet 2017)