kladdkakemannen.blogg.se

EN BLOGG OM KLADDKAKOR

Kladdkaka med hallonmarängfluff

Kategori: Allmänt

 
 
200 g smör/margarin 
100 g mörk choklad
4 ägg
2 ½ dl socker
2 dl mjöl
¾ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
 
Smält matfettet och tillsätt chokladen i bitar. Rör runt tills all choklad smält. Vispa ihop ägg och socker i en bunke och tillsätt övriga ingredienser. Tillsätt till sist chokladen/matfettet och häll smeten i en smord och bröad springform. 
 
Grädda i ugnen på 175 grader i 18-20 minuter. 
 
2 äggvitor
1 ½ tsk färskpressad citronsaft
1 ¾ dl strösocker
100 g hallon, färska eller frysta 
 
Förbered hallonmarängen under tiden kladdkakan gräddas. Börja med att vispa äggvitor, citronsaft och ¾ dl av sockret till ett hårt skum med elvisp i en bunke. Börja vispa på låg hastighet och öka efter hand hastigheten. 
 
Mosa ihop hallonen med resterande socker. (Om du använder frysta hallon, tina dem och låt rinna av en stund innan du mosar dem med sockret.) Tillsätt hallonmoset i marängsmeten lite i taget medan du vispar på hög hastighet. Vispa till ett fast marängfluff.
 
Häll hallonmaräng fluffet över kladdkakan och grädda i ytterligare 20 minuter. Marängen ska få en fin gyllene färg men fortfarande vara ganska lös
 
/ Urban