Äppelkladdkaka med mandel och hasselnötstosca
Kategori: Frukt, Kladdkaka med topping, Ljusa kladdkakor
2 dl socker
2 ägg
2-3 äpplen
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 tsk vaniljsocker
250 g vaniljkesella
Vispa ihop det rumsvarma smöret och sockret. Tillsätt sedan de två äggen och rör om. Skala och riv äpplen. Tillsätt de rivna äpplena, mjöl, bakpulver, kardemumma och vaniljsocker. Rör försiktigt ihop alla ingredienserna och tillsätt sedan vaniljkesellan och rör ihop. Häll smeten i en smord och bröad springform och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Under tiden kan du göra mandel och hasselnötstoscan.
100 g smör
1,5 dl strösocker
2 msk mjöl
2 msk mjölk
50 g mandelspån
50 g hackad hasselnöt
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjöl, socker och mjölk. Rör om till en jämn smet under uppvärmning. Låt sjuda en liten stund under omrörning tills smeten börjar tjockna lite. Ta bort kastrullen från värmen och blanda sedan ner mandelspån och hackade hasselnötter.
Klicka ut mandel och hasselnötstoscan på kladdkakan och grädda mitt i ugnen i 10-15 minuter. Severa med vaniljglass.
/ Urban