Kladdkaksrulltårta med blåbär & kakdeg
Kategori: Bär
200 g smör
4 dl socker
3 dl mjöl
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
4 ägg
0.5 tsk salt
4 dl socker
3 dl mjöl
1.25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
4 ägg
0.5 tsk salt
Smält matfettet, vispa ihop ägg och socker och tillsätt de torra ingredienserna och till sist matfettet. Rör ihop till en fin smet. Klä en långpanna (30x30cm) med bakplåtspapper och bred ut smeten.
Grädda mitt i ugnen på 160 grader i ca. 15 minuter. Tag ut och låt svalna helt och kavla sedan kladdkakan lätt mellan två bakplåtspapper, så att den blir mer följsam och mjuk inför rullningen.
Kakdeg:
150 g smör/margarin
1.5 dl farinsocker
0.5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0.5 dl mjölk
5 dl mjöl
150 g smör/margarin
1.5 dl farinsocker
0.5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
0.5 dl mjölk
5 dl mjöl
Vispa ihop det rumsvarma matfettet med farinsocker, strösocker och vaniljsocker. Vispa det ordentligt fluffigt! Tillsätt sedan mjölken och rör om. Arbeta sedan ner vetemjöl och knåda ihop en smidig deg.
Bred ut kakdegen på kladdkakan, lägg på 1 - 2 dl blåbär och rulla sedan försiktigt ihop rulltårtan. Förvara i kylskåp och låt sedan stå framme en stund innan servering.
Servera med grädde och blåbär.
/ Urban